For leietakere

Få orden på kjøleskapet i kollektivet

Enkle grep setter en effektiv stopper for mattyveri og mugg.

– Å stjele av andres mat er ikke greit!
Studentene i Hybelrådet i Stiftsstaden Studentby er klare i sin beskjed. Mattyveri kan skape veldig dårlig stemning i et kollektiv.

– Det er mye bedre å spørre om du kan få en salamiskive, enn å forsyne seg og satse på at eieren ikke merker noe, mener Sunniva.

Deler kjøleskap
Selv har de fire jentene som bor sammen to kjøleskap å dele på. Mattyveri – verken med vilje eller ikke – er ikke et problem i kollektivet.

– Det verste noen kunne ha stjålet fra meg, er nok mine hjemmelagde rundstykker som jeg spiser om morgenen. Jeg kan være veldig morgengretten, sier Inger.

Muggen mat større problem
Caroline sliter med et annet og veldig vanlig problem:

– Maten min blir fort muggen!

Se hvordan det gikk da Hybelrådet gikk på jakt etter muggen mat – og fikk orden på et stykk rotete kjøleskap i videoen over.

5 tips for å holde maten fersk

1. Mat du ikke ser, glemmer du. Kjøp gjennomsiktige beholdere, sorter og legg maten i dem. I et kollektiv kan hver beboer ha sin egne beholdere – husk merking!

2. Sjekk at temperaturen i kjøleskapet er så lav som den bør være (2–4 grader). Lett bedervelig mat, som kjøtt, mister holdbarhet ved høyere temperaturer.

3. Sett ikke varm mat i kjøleskapet, da vil temperaturen i kjøleskapet stige og kondens gir gode vekstmuligheter for bakterier.

4. Plasser kjøtt og fisk der det er kaldest, i nedre del av kjøleskapet. Åpnede glass som tåler å stå en stund kan plasseres øverst.

5. Sørg for at det ikke blir pakket for tett i kjøleskapet. Grønnsaker, salat og frukt trenger fukt og luft, men råtner om det blir for trangt.

Kilder: Mattilsynet, Klikk.no, elkjop.no

Se våre hybelvettregler!

Alt du trenger å vite om hybellivet.

Les hybelvettreglene