For leietakere

Bli kjent med karakterene du møter i kollektiv

Disse folkene kan du treffe på i ditt nye kollektiv – og slik lever du med dem.

Vi skal være ærlige, det er vanlig å ha kriblete mage når du skal flytte sammen med andre. Men frykt ikke, sjansen er stor for at det blir hyggelig å bli kjent med dine nye hybelvenner.

For å gjøre overgangen mest mulig smooooth, kan Stiftsstadens egne eksperter på hybelliv, Hybelrådet (bildet, under), forberede deg på hva, og ikke minst hvem, som venter deg.

Husk også hybelvettregel nummer 1: Spar deg for frustrasjon, søk hybel på stiftsstaden.no før alle andre gjør det!

Bli kjent med kollektivkarakterene:

Den utadvendte som vil lage et «Friends»-kollektiv:

Kjennetegn: Identifiserer seg trolig mest som en Monica, Phoebe eller Ross, og synes fellesarealet er en ypperlig arena for drama og romanser. Glad i å invitere folk på besøk, men alltid opptatt av å ta vare på dere fastboende, også omtalt som «klikken». Elsker å stelle i stand til temafest: Så du en spurv i dag? Det må feires! Er det Verdensdagen for psykisk helse? Da blir det drinker i kveld!

Hvordan leve med: En slik person burde alle kollektiv ha. Ta godt vare på den utadvendte, men sett klare grenser, spesielt når det gjelder gitarspill i eksamenslesingsperioden.

Pappadalten som hele tida får vippset penger:

Kjennetegn: Kunne egentlig kjøpt seg leilighet med all støtten hjemmefra, men elsker kollektivlivet, og kan se for seg å bli boende gjennom både én og to påbegynte mastergrader. Alltid med på det sosiale som den utadvendte steller i stand. Snylter Pepsi Max.

Hvordan leve med: Det er jo irriterende med folk som alltid har penger til å dra på konserter eller ut på byen. Men pappadalten er det lurt å bli god venn med. Når det det er lenge til stipendet kommer og du og de andre i kollektivet vurderer fellessøknad til Luksusfellen, smaker det med sponset middag.

Har du forresten sett hva pappadalten sier på telefon med pappa for å få penger? Se video med gode tips

Den målrettede superstudenten:

Kjennetegn: Står opp uthvilt hver dag, også i helgene, for å få en tjuvstart på dagen, eller livet, som superstudenten liker å si. Har full oversikt over pensum og innleveringer allerede før semesterstart – og hvem sin tur det er til å vaske. Trener hver ettermiddag. Men superstudenten har flere sider, og er gjerne den som tar av mest på fest. På flere måter.

Hvordan leve med: Det er kjipt å føle seg som en slask i møte med mennesker som har rutiner og struktur på alt. Men, hei, sånn er det i det virkelig liv også, like greit å bare forberede seg på det! Bli godt kjent med superstudenten, som garantert vil vise seg å være en god venn og fin samtalepartner. Bare pass på slik at du får sagt noe selv.

Den notorisk trøtte:

Kjennetegn: I siste liten med det meste og må stadig minnes på at vedkommende er student som bor i et kollektiv med andre mennesker. Les: alltid gjenglemt undertøy på baderomsgulvet. Har konsekvent dårlig tid på morgenen, hvor rutinen er å banke utålmodig på dodøra og hive i seg en yoghurt på vei ut for å rekke bussen. Rakk den ikke i dag, heller. Sovner på temafest i kollektivet, sovner i maxitaxien på vei til byen og sovner oppå en basskasse på utestedet. Utrolig snill, når våken.

Hvordan leve med: Planlegg aldri noe før klokka 12 i kollektivet, om du vil ha med deg den trøtte. Likevel en person det ikke går an å bli sur på, det er jo deilig at det finnes noen som ikke har en mening om alt også. Derfor et viktig nøytralt lim i gruppa.

Den alternative:

Kjennetegn: Står nesten like tidlig opp som superstudenten, men da for å bake rundstykker med tangmel, håndtrakte kaffe og meditere. Glemmer ofte av posteier og andre ting som mugner i kjøleskapet, men finner oppskrifter hvor dette kan brukes. Alternativ også når det gjelder seriesmak, trening og hygiene. Stjeler ofte såpe i dusjen.

Hvordan leve med: En som setter farge på kollektivet er kjekt å ha i en verden der de fleste hermer etter andre. Ikke alltid lett å skjønne seg på, men blir fort en god venn når dere blir kjent. Lite fordomsfull, men ofte full på fest. Og av og til blir faktisk fellesmiddagen som den alternative lager, god.

Blir det muggen stemning av rot i felleskjøleskapet? Se video om hvordan dere får orden


Den mystiske:

Kjennetegn: Den aller mest sjeldne å se i fellesarealet. Det gikk to–tre uker før dere oppdaget at vedkommende faktisk hadde flyttet inn. Kan plutselig stå bak ei kjøleskapsdør, eller på hendene i mørket på badet. Har ikke noe vondt i seg, men er ikke den sterkeste på sosiale koder. Rare lyder høres fra den mystiskes rom, men ingen har turt å sjekke ut hva det er.

Hvordan leve med: Vær litt mystisk selv, og dere kan utvikle et vennskap basert på nikk og anerkjennende blikk. Du må jo ikke bli bestevenn med alle i kollektivet, men kanskje er det nettopp den mystiske som har mest å by på?

Har du lest artikkelen for hva du kan gjøre for de andre i kollektivet ditt? Få gode tips her

Se våre hybelvettregler!

Alt du trenger å vite om hybellivet.

Les hybelvettreglene